Bambix beertje zwaait

Groeimelk

De GROTE
groeimelk gids

Groeimelk en peuters, het is een combinatie waar
heel wat ouders (en wetenschappers) een mening
over hebben. Vaak spelen persoonlijke voorkeuren
en eigen ervaringen mee. Elk verhaal is anders. Maar
over één ding zijn we het eens. We willen allemaal het
beste voor onze peuter. En het beste, jep, daar
behoort - voor de juiste doelgroep - ook groeimelk toe.

Groeimelk: wat, wanneer en waarom?

Wat is groeimelk?

Groeimelk is aangepaste melkvoeding met essentiële bouwstoffen voor peuters vanaf 1 jaar. Je kind “groeit” na het eerste levensjaar op heel veel vlakken. Het begint te lopen, ontdekt zijn grijpgrage handjes en begint mama en papa vrolijk na te apen. Je peuter groeit uit tot een echt kapoentje. Geniet samen van deze heerlijke ontdekkingstocht!

Wanneer groeimelk? Voor welke leeftijd is groeimelk?
Wat is het verschil met opvolgmelk?

First things first. Borstvoeding is en blijft wereldwijd het nummer één advies voor baby’s. Als borstvoeding om een of andere reden niet (meer) mogelijk is, is flesvoeding een uitstekend alternatief.

Soorten flesvoeding

Zuigelingenmelk of “eersteleeftijdsmelk” (0-6 maanden)
Opvolgmelk of “tweedeleeftijdsmelk” is speciaal bestemd voor baby’s van 6 tot 12 maanden. Deze melk is een ideale aanvulling op de eerste vaste voeding en papjes van baby’s.
Groeimelk vormt de ideale overgang tussen opvolgmelk (6-12 maanden) enerzijds en koemelk of plantaardige dranken anderzijds. Groeimelk is dus de perfecte keuze voor peuters vanaf 1 jaar. Kind en Gezin raadt een overstap naar groeimelk aan tussen 12 en 18 maanden.

Waarom groeimelk? Is groeimelk gezond?

“Als mijn kleine (b)engel maar gezond opgroeit.” Mama’s weten heel goed wat ze willen: voedzame, gezonde voeding. Hoewel zuivelproducten een plaats hebben in de voeding van jonge kinderen, is hun samenstelling nutritioneel niet optimaal tot de leeftijd van 3 jaar. Groeimelk bevat de juiste hoeveelheid en verhouding vetten, noodzakelijke complexe koolhydraten en een lagere hoeveelheid eiwitten. Bovendien is groeimelk verrijkt met vitamines en mineralen.

Groeimelk is dus absoluut gezond en goed voor je peuter. Kies wel voor ongezoete groeimelk, dus groeimelk zonder toegevoegde suikers.

Groeimelk, de keuze van de mama's

Ok, de wetenschap is dus duidelijk. Groeimelk doet wat het moet. Maar denken de mama’s daar ook zo over? Zij zijn per slot van rekening toch “baas”? Wel, een enquête uit 2019 van Bambix en Mamabaas bij meer dan 800 mama’s is duidelijk: de grote meerderheid of 78,5% van de mama’s gaf aan vanaf 1 jaar groeimelk toe te voegen aan de dagelijkse voedingspatroon, als aanvulling op een gezonde vaste voeding. Van die 78,5% kiest 9 op de 10 mama’s voor gewone groeimelk. 1 op de 10 gaat voor soja groeidrink.

Welke groeimelk kiezen
Bambix beertje en peuter
Belgisch

Bambix groeimelk:
Belgische topkwaliteit
zonder toegevoegde suikers

Wist je dat Bambix groeimelk de enige op en top Belgische groeimelk is die 100% afgestemd is op de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad voor peuters?

500ml Bambix groeimelk bevat de juiste dagelijkse hoeveelheden vitamines en mineralen voor jouw peuter.

En waar sommige andere groeimelk producenten extra suikers en zoetstoffen toevoegen, volgt Bambix groeimelk de aanbevelingen van Kind en Gezin en de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Deze stelt: gezonde groeimelk bevat geen toegevoegde suikers of vanille aroma.

Groeimelk versus plantaardige groeidrink: wat is het verschil?

Gewone plantaardige drinks volstaan – net als koemelk – niet om aan de behoeftes van baby’s en peuters te beschikken. Verkies je toch plantaardige drinks of heeft je peuter last van een koemelkeiwit-allergie of lactose-intolerantie, opteer dan voor een volwaardige, plantaardige groeidrink die hoogwaardige eiwitten bevat en verrijkt is met mineralen en vitaminen.

Ontdek Bambix soja en rijst groeidrink: alle voordelen van groeimelk maar 100% plantaardig, dus met 0% lactose. En bovendien laag in suikers.

Soja of gewone groeidrink

Hoeveel groeimelk per dag?

Een peuter die met goesting eet en drinkt is een grote geruststelling. Maar zoals altijd: “te” is te veel. Er wordt dan ook aangeraden om jonge kinderen vanaf de leeftijd van 1 jaar tot maximum 500 ml melkproducten per dag te geven. Dat kan in verschillende porties. 250 ml ’s ochtends en ’s avonds om helemaal tot rust te komen bijvoorbeeld.

Waarom maximum 500 ml? Wanneer je een peuter melkproducten geeft, zorg je er best voor dat het niet te veel eiwitten binnenkrijgt.

Gebruik groeimelk als onderdeel van een gevarieerde voeding.

Hoeveelheden bambix groeimelk

Uit welke ingrediënten bestaat de ideale groeimelk?

Volgens Kind & Gezin en de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde bevat groeimelk idealiter een lager eiwitgehalte en is verrijkt met vitamines en mineralen en eventueel vezels. Kies een groeimelk die geen toegevoegde suikers noch vanillesmaak bevat.

Eiwitten

Eiwitten dragen bij aan de ontwikkeling van de spieren en de groei van de hersenen. Je vindt eiwitten in verschillende soorten vaste voeding, zoals vlees of vis. Het is belangrijk dat je kindje de aanbevolen hoeveelheid dagelijks inneemt (13 gr / dag). Een langdurige overconsumptie van eiwitten op die leeftijd kan leiden tot overgewicht op latere leeftijd.

Daarom bevat Bambix groeimelk het aanbevolen eiwitgehalte (1,2 - 1,5 g/100 ml)

IJzer en calcium

IJzer staat in voor de normale werking van het immuunsysteem.  Terwijl calcium helpt bij het versterken van de botten.

Vitamines

Vitamine B helpt om energie vrij te maken uit de voeding terwijl vitamine D zorgt voor een betere opname van calcium.

Groeimelk van Bambix

Keuze te over in het schap van de supermarkt? Maak het jezelf gemakkelijk, met Bambix zit je altijd goed. Beregoed. Bambix biedt je een gamma  heerlijke 100% Belgische groeimelk en plantaardige groeidrinks, perfect aangepast aan de voedingsnoden van peuters vanaf 1 jaar. Met Bambix groeimelk ondersteun je de ontdekkingsreis van je kind met de juiste voedingsstoffen.

Smaakt dit naar meer? Ontdek snel ons volledige groeimelk gamma!

Bambix 1+

Bambix groeimelk

Bambix groeimelk bevat de juiste hoeveelheid hoogwaardige eiwitten, onverzadigde vetten (omega 3 en omega 6), complexe koolhydraten en vitaminen en mineralen.

Om rekening te houden met wat jouw kindje nodig heeft om te groeien, heeft Bambix Complete Care ontwikkeld.

IJzer en vitamine C: voor een normale werking van het immuunsysteem
Calcium en vitamine D: voor sterke botten
Vitamine B: voor energie

Verder bevat Bambix groeimelk geen extra toegevoegde suikers. Kinderen die op jonge leeftijd zoete melk drinken, hebben het later moeilijk om over te stappen naar gewone koemelk. Groeimelk van Bambix verzekert je dus een vlotte overgang naar koemelk.

Bambix is verkrijgbaar in 1L en 200ml.

Soja en rijst groeidrink

Bambix plantaardige groeidrinks

Bambix soja en rijst groeidrink zijn van nature vrij van lactose en melkeiwitten, maar garanderen je kind nog steeds alle belangrijke voedingsstoffen en zijn laag in suikers.

Om rekening te houden met wat jouw kindje nodig heeft om te groeien, heeft Bambix Complete Care ontwikkeld.

IJzer en vitamine C: voor een normale werking van het immuunsysteem
Calcium en vitamine D: voor sterke botten
Vitamine B: voor energie

Bambix beertje berenkoekjes met honing

Tip:

Combineer Bambix Groeimelk met heerlijke Bambix koekjes.
Mmm, lekker nostalgisch!