6 leuke spiegelspelletjes met je peuter

Bambix blogt

6 leuke spiegelspelletjes met je peuter

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wat zijn de gekste spelletjes van het land?

Baby’s en spiegels. Het is een wonderlijke combinatie. En ook ontzettend leerzaam. Kinderen leren afstanden inschatten, ze leren onderwerpen in perspectief te zien en het prikkelt de fantasie. Maar de eerste kennismaking met “dat mensje dat naar mij kijkt en mij nadoet”, is ook vooral grappig en leuk. Een baby’tje (jonger 12 maanden) heeft geen flauw benul van wat er zich afspeelt. Laat staan dat hij weet dat hij naar zijn evenbeeld aan het kijken is. Bij peuters tussen de leeftijd van 12 en 18 maanden, begint de herkenning van het eigen spiegelbeeld. De peutertijd is dan ook hét moment voor gekke spiegelspelletjes. Doe je mee?

  1. Gekke bekken trekken

Makkelijker wordt het niet. Ga voor de spiegel staan en trek gekke bekken. Je kan je kind ook uitdagen om jouw gekke bek te imiteren. Haal bv. je wenkbrauwen omhoog met je vingers, terwijl je jouw tong uitsteekt en vraag je peuter hetzelfde te doen. Of doe allebei je ogen dicht, trek een gekke bek en doe dan langzaam je ogen terug open. Lukt het niet zo goed of wil je iets nieuws proberen? Haal er elastiekjes bij. Met die speeltjes kan je makkelijk je gezicht een beetje ‘vervormen’.

  1. Emoties naspelen

Emoties en gevoelens spelen een belangrijke rol in je peuters ontwikkeling. Ze leren van anderen hoe emoties als boos, blij, verdrietig … eruitzien. Tijd om dit ook eens bij zichzelf te ontdekken. En dan zijn spiegels een leuk hulpmiddeltje. Ga voor de spiegel staan en zeg bv. ‘iedereen kijkt boos in de spiegel’ of ‘iedereen kijkt verbaasd in de spiegel’. Je kan de emotie ook beschrijven. Vertel bijvoorbeeld wat er gebeurt als we blij kijken. Onze ogen zijn een beetje gedimd en we hebben een lach op ons gezicht.

Ontdek zeker ook de Bambix emoticons!

  1. Tekeningen met damp maken

Een klassieker. Gewoon even wat damp aanblazen op de spiegel en tekenen maar. Waarschuwing: kleine kans dat je dreumes dit spelletje ook op de ramen in huis of in je auto wil herhalen. 😉

peuter kijkt in spiegel
mama en dochter kijken in spiegel
  1. Met twee voor de spiegel

Kijk met twee in de spiegel en probeer elkaar aan te raken, elkaar te aaien, elkaars hand vast te nemen … Of probeer elkaars bewegingen na te doen. Maak trage bewegingen en daag je peuter uit om jou exact na te doen.

  1. Verkleedpartijtje

Tijd om schmink, make-up, haargel, maskers, hoeden, petten en sjaals boven te halen! Je peuter zal eindeloos veel plezier hebben om telkens naar een andere versie van zichzelf in de spiegel te kijken.

  1. Spiegelspelletjes zonder spiegel

Eénmaal je peuter wat vertrouwd is met het idee van een spiegel, kan je dit spelletje spelen. Je hebt er helemaal geen spiegel voor nodig. Ga voor elkaar staan en wees elkaars spiegelbeeld. Je doet elkaar dus na. Maak dezelfde beweging als je spiegelbeeld. Je kan dit ook doen door achter elkaar te lopen en de bewegingen van die voor jou te kopiëren. Of laat muziek spelen en pak uit met dansbewegingen.

Wat je ook doet: varieer, experimenteer, ontdek … Spiegels zijn bijvoorbeeld ook geweldige oppervlaktes om op de grond te leggen en dingen op te plaatsen. Of in kleinere vorm zijn ze leuk om de zon mee te reflecteren. Onthoud dat het ontdekken van je spiegelbeeld een groot gebeuren is. Kijken naar je eigen lichaam, je eigen zelf is een belangrijke stap in het ontwikkelen van je zelfbewustzijn.

Tot slot nog deze leuke tip: zet een stipje op de neus van je peuter. Raakt hij zijn neus aan voor de spiegel? Dan snapt hij dat dit zijn spiegelbeeld is.

Op zoek naar nog meer spel en fun inspiratie? Neem snel een kijkje in onze speelhoek.