jongetje in de klas

De eerste schooldag van jouw bengel

Bambix blogt

De eerste schooldag van jouw bengel

jongetje in de klas

Wat gaat het snel! Vooraleer je het goed en wel beseft start er (alweer) een nieuwe fase in het leven van je kindje … en dus ook een nieuwe fase voor jou! Je kleintje wordt kleuter en mag voor het eerst naar school.  Een belangrijk moment... Hoe overleef je als mama deze GROTE stap? Mama Baas en kleuterjuf An geven je de volgende 10 tips!

 1. Bereid je kind voor op deze nieuwe stap 

  Ga op voorhand al eens kennismaken met de nieuwe juf of meester en de klas.  Vertel wat er allemaal gaat gebeuren. Er zijn heel wat leuke prentenboeken rond 'Naar school gaan'.

 2. Start (tijdig) met de zindelijkheidstraining 

  Meestal verloopt dit vrij vlot, maar je kunt de zindelijkheidstraining voor je kleuter extra interessant maken met het Diploma van SuperPotjesmonster. Voel je dat je kind er echt nog niet klaar voor is, forceer dan niets. Bespreek met de juf of meester of je kleuter pamperbroekjes mag dragen om naar school te komen. En geef eventueel een reserve-outfitje mee voor het geval dat er een klein 'accidentje' gebeurt.

 3. 'Ik kan het al zelf' 

  Een instapper wil alles 'ZELF' doen. Tijdens de ochtendspits is dit helaas geen pretje als je op tijd op school wil zijn en daarna naar je werk moet hollen. Een rokje met 10 laagjes, een aanpassende kousenbroek, veterschoenen, een broek met moeilijke knoop, ... zijn dingen die het oefenen van de zelfredzaamheid van je kleuter bemoeilijken.Zorg voor 'gemakkelijke' doe-het-zelf-kleren: een broek met elastiek, een  eenvoudig rokje of kleedje, schoenen met velcro, ... zo kan je kleuter zelf proberen. Je zal verbaasd zijn hoe snel hij of zij het zelf kan. Zorg er ook voor dat je kleuter zijn of haar jasje zelf herkent en dat alle spulletjes die kunnen zoekraken voorzien zijn van een naamlabel.

 4. Gemakkelijke schooltas 

  Ga samen op zoek naar een leuke, maar vooral handige schooltas. Niet te klein, niet te groot én met een gemakkelijke sluiting. Gespen, verschillende ritsen, knoopjes zijn moeilijk hanteerbaar voor kleuters. Zoek een eenvoudig model en laat je kleuter gerust wat 'oefenen' thuis. Ook hier: zorg dat je kleuter zijn of haar schooltas herkent.

 5. Lekkere en handige lunch en tussendoortjes 

  Is het de bedoeling dat je kleintje boterhammen eet op school? Zorg dan voor een handige boterhammendoos, die je kleuter vlot zelf kan open en dicht doen. Dat geldt voor de drinkfles, fruit- en koekdoos, ... Geef dingen mee die je kleuter graag eet of drinkt en zorg dat die vlot kunnen worden gegeten. Snij boterhammen of een appel bijvoorbeeld in stukken, dat eet makkelijker dan in zijn geheel.En vergeet natuurlijk geen lekker tussendoortje. Misschien zijn er bepaalde regels, dus informeer naar wat er verwacht wordt. Op veel scholen wordt er bijvoorbeeld verwacht dat je kleuter in de speeltijd 's morgens een stukje fruit, wat nootjes of groentjes eet en mag er in de namiddag of in de opvang een koekje worden gegeten. Je kiest dan best voor een droog koekje, zodat je kleuter niet vol hangt met chocolade of confituur. Bambix berenkoekjes met honing zijn bijvoorbeeld ideaal.

 6. Knuffel als troost 

  Geef je kleuter zijn of haar lievelingsknuffel mee om troost te bieden op moeilijke momenten. Zo heeft je kleintje iets herkenbaars in handen, en dat geeft hem/haar houvast in die nieuwe wereld waarin hij/zij terechtkomt.

 7. Een kusje en een knuffel 

  Zo'n schoolstart gaat gepaard met heel wat emoties (zowel bij je kleuter als bij mama en papa ). Zo spannend!  Maak je afscheid niet te lang. Geef je kind een kusje en knuffel en vertrek, want hoe langer het afscheid duurt, hoe moeilijker voor beiden! Eens je kleuter aan het spelen is, is hij het afscheid al lang vergeten.

 8. Heel veel indrukken en ervaringen 

  De start op school is een enorm grote belevenis. Je kleuter doet zoveel nieuwe indrukken op. Geef je kind de tijd om deze dingen te verwerken. Verplicht hem of haar niet om over school te vertellen. Je zal merken dat doorheen hun spel de dingen die op school gebeuren automatisch aan bod komen. (Hou je maar al vast, want binnen de kortste keren ben jij het kindje en word je ondergedompeld in alle klasrituelen.)

 9. Rust, rust, rust 

  Je kind heeft heel veel nood aan rust als hij of zij gestart is op school. Zorg ervoor dat de weekends niet te druk zijn. Als je kind nog een middagdutje nodig heeft, probeer dat dan te regelen. Zo geraakt je kleuter niet in 'overdrive'.

 10. En vooral: heel erg genieten 

  Genieten van de vele kleine en grote stappen die je kleuter zet. Genieten van de eerste kunstwerkjes waarmee hij of zij thuis komt. Genieten van de avonturen die je kind beleeft op school, ... Genieten van je kleintje dat stilaan 'groot' wordt. Het komt helemaal goed!

Samen aftellen! 

Zit je kleuter op hete kolen om aan zijn/haar schoolcarrière te beginnen? Dan kunnen jullie samen aftellen met de Bambix aftelkalender. Zo ziet je kleintje visueel hoelang het nog duurt voor die eerste schooldag eindelijk aanbreekt!

Blog door Mama Baas i.s.m. Bambix.