zelfvertrouwen bij peuters

5 tips om het zelfvertrouwen van je peuter te doen groeien

Bambix blogt

5 tips om het zelfvertrouwen van je peuter te doen groeien

zelfvertrouwen bij peuters

Als ouder wens je 2 belangrijke dingen voor je kinderen: dat ze gezond én gelukkig zijn. We kunnen ze van kleins af aan helpen om ‘gelukkig’ in het leven te staan door de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen te stimuleren.   

Een goede portie zelfvertrouwen maakt het leven namelijk een stuk gemakkelijker. Heeft je peuter zelfvertrouwen, dan ontwikkelt hij een positief zelfbeeld en vindt hij zichzelf de moeite waard. Bovendien zal je kleine ontdekker stap voor stap leren om uitdagingen aan te gaan. 

Deze 5 tips helpen jou en je kleine spruit alvast vooruit. 

 1. Smak! Ik zie je graag!
  Knuffels, kusjes en lieve woordjes, je kan er je kind nooit genoeg van geven! Kinderen hebben liefde, aandacht en affectie nodig om zichzelf te kunnen hechten. Die emotionele warmte van een ouder, maar ook van grootouders, broers en zusjes is heel belangrijk voor het zelfvertrouwen van een peuter. Wanneer peuters voelen dat ze geliefd worden en ze het basisvertrouwen hebben, kunnen ze de wereld verder gaan ontdekken.

 2. Stimuleren, motiveren en complimenteren
  Dagelijks komt je peuter voor tal van nieuwe ontdekkingen en uitdagingen te staan. De ene uitdaging al iets groter dan de andere, toch verdienen ze allemaal aandacht. Stimuleer je peuter om nieuwe zaken uit te proberen, want van proberen kan je leren! Ook wanneer het niet meteen lukt, zorgen complimentjes en aanmoedigingen ervoor dat een peuter of kind de moed vindt om op te staan en door te gaan, tot het lukt.

 3. Iedereen maakt fouten en fouten maken mag
  Maken mama en papa ook soms fouten? Natuurlijk! Toon aan je kind dat ook jij niet perfect bent en ook wel al eens iets laat vallen en dat papa ook wel eens morst op z’n kleren. Het zal je kind leren te accepteren en relativeren. Fouten maken, is op zich niet slecht, zolang je eruit kan leren. Maakt je kind een fout en lukt iets niet? Ga niet bestraffen, maar toon je kind dat fouten maken mag en bekijk bijvoorbeeld samen hoe het volgende keer anders kan.

 4. Wees realistisch
  Kon jij al lopen voor je kon stappen? Verwacht dan niet dat jouw kindje dat wel kan. Stel realistische verwachtingen op voor je peuters leeftijd. Als ouder weet je dat elk kind anders is en op z’n eigen tempo de wereld ontdekt en zichzelf ontwikkelt. Ga dus niet vergelijken met andere kinderen, want hierdoor kan je peuter het gevoel krijgen dat hij/zij niet goed genoeg is, of omgekeerd … dat hij/zij zoveel beter is dan andere kinderen.

 5. Samen sporten en spelen
  Wist je dat sporten en spelen goed is voor het zelfvertrouwen van je peuter? Het prikkelt hun fantasie en het geeft hen de kans om nieuwe dingen te ontdekken en hun grenzen te verleggen. Denk maar aan wanneer jouw peuter voor het eerst een stap hoger durft klimmen, of voor het eerst gaat zwemmen. Dan hoor je vast en zeker “Mama, kijk wat ik al kan!”. 

Als afsluiter nog enkele zinnen die goed zijn voor een peuter om geregeld te horen, van Steven Gielis van ZITDATZO, samen naar een optimistisch ouderschap. 

 • Ik zie je graag 
 • Ik luister 
 • Het is oké 
 • Zo trots op je
 • Probeer het nog een keer
 • Je komt er wel