Eerste schooldag van bengel

De eerste schooldag van jouw peuter, een groot avontuur voor ouder en kind.

Bambix blogt

De eerste schooldag van jouw peuter, een groot avontuur voor ouder en kind.

Eerste schooldag Bambix

Gaat jouw peuter binnenkort (voor het eerst) naar school? Dan brengt dit ongetwijfeld wel wat kriebels met zich mee, zowel voor je kindje als voor jou. Een nieuwe klas, een nieuwe juf, een nieuwe boekentas, kortom een belangrijke nieuwe mijlpaal. Aan de hand van onze Bambix checklist helpen we jou en je peuter graag met die eerste schooldag en het nieuwe begin.

6 checks voor een vlotte start.

 

1.    Goed begonnen, is half gewonnen

De eerste schooldag is een groot avontuur, en een goede voorbereiding helpt je hierbij. Vertel je peuter dat er verandering zit aan te komen. Lees bijvoorbeeld samen een boekje van je peuters favoriete personage die voor het eerst naar school gaat.

Veel scholen organiseren net voor het begin van het nieuwe schooljaar een wenmomentje of een kijkdag. Ga er samen met je peuter heen en verken samen de school en het klasje. Vaak is dit ook het ideale moment om de juf wat beter te leren kennen.

 

2.    Zit alles in de boekentas?

Kies voor een handige boekentas. Een aantal zaken mogen daarin niet ontbreken. Een drinkbus met water, een lekkere lunch en voedzame tussendoortjes. Is je peuter gehecht aan een bepaald voorwerp of knuffeldier? Geef dit dan mee om een meer vertrouwde omgeving te creëren.

 

3.    Ben jij op alles voorbereid?

Oeps … Wanneer kindjes voor het eerst naar school gaan, zijn ze vaak nog maar net zindelijk, maar door de vele prikkels kan een ongelukje al eens gebeuren. Voorzie reservekledij voor je peuter.

Tip: Zorg ervoor dat zowel de reservekledij als de andere spulletjes van je peuter steeds een naamlabel bevatten. Zo weten ze steeds wat van hen is en is de kans dat het (op mysterieuze wijze) verdwijnt, veel kleiner.

Op weg naar school

4.    Het afscheid aan de schoolpoort

Je peuter ’s morgens afzetten op school, en in de namiddag weer ophalen. Klinkt simpel, toch? Bij sommige kindjes gaat dit heel vlot, ze lopen de speelplaats op of hun klasje binnen en zijn meteen vertrokken. Maar niet bij iedereen (of elke dag) gaat dit even makkelijk. Je voelt dat handje stevig in het jouwe gedrukt of er vloeit al eens een traantje. Maar een vast ritueel kan hierbij zeker helpen.

Leg uit aan je kindje wat er te gebeuren staat. Papa zet je af op school en in de namiddag komt mama je terug halen. Op die manier kan je peuter zich beter voorbereiden en weet hij/zij dat mama of papa straks terugkomt. Even spelen in het klasje en voor ze het weten is de schooldag gepasseerd.

5.    Een lekkere lunch en tussendoortje voor op school

Aaah … de lunchpauze, een moment waar toch iedereen naar uitkijkt. Maak hier ook een leuk moment van voor jouw kapoen. Voorzie een gevarieerde en kleurrijke lunch vol lekkers. Denk maar aan boterhammen, enkele (rauwe) groentjes en een stukje seizoensfruit bijvoorbeeld.

Vergeet ook geen tussendoortje voor tijdens de speeltijd. Kies bijvoorbeeld voor onze lekkere berenkoekjes met honing met een handig brikje groeimelk. Ook voldoende water is belangrijk dus vergeet de drinkfles niet!

Tip: voorzie niet te veel verschillende kleine doosjes, want de kans dat kindjes iets kwijtraken op school is nogal groot.

6.    Riiiiing, de schooldag zit erop!

De bel gaat en de klasjes lopen leeg, tijd om naar huis te gaan. Misschien zit je peuter vol energie en vertelt als een waterval over de eerste schooldag. Maar de kans bestaat dat je kindje doodop is en al in de auto in slaap valt. Laat jouw peuter die miljoenen indrukken en prikkels op z’n eigen tempo verwerken. Wees enthousiast en toon interesse, maar wees niet teleurgesteld als je niet vanop dag 1 een uitgebreid verslag krijgt.

Samen aftellen?

De grote vakantie begint te korten en 1 september komt eraan. Met onze leuke en handige Bambix aftelkalender tel je samen met je kleine spruit af tot aan de eerste schooldag. Zo oefenen we samen de boekentas goed open en dicht te doen, kunnen we zelf ons jasje aandoen en zoveel meer.

Veel succes bengels!