kindje in bed met beer

Het winteruur staat voor de deur, hoe reageert mijn peuter daarop? 

Bambix blogt

Het winteruur staat voor de deur, hoe reageert mijn peuter daarop? 

kindje in bed met beer

Bij de omschakeling naar wintertijd zetten we tijdens de nacht van zaterdag op zondag de klok een uurtje terug. 3 uur wordt dan eigenlijk 2 uur. Zalig toch, zo’n uurtje langer slapen? Maar lukt dit ook zo aardig met een kleine bengel in huis? Hoe weten peuters nu dat ze een uurtje langer mogen slapen? Doen ze dit automatisch of dien je hen hierop voor te bereiden?

 Bambix geeft je enkele slimme trucjes mee: 

 • Zo kan je bijvoorbeeld je kindjes bedtijd enkele dagen op voorhand stapje voor stapje verlaten. Stop je kindje bijvoorbeeld telkens 15 minuten later in bed en doe dit gedurende 4 dagen. Uiteindelijk zal je kindje dus een uur later in bed liggen, met gevolg dat het (hopelijk) ook een uur langer zal slapen. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook het eten en het avondritueel steeds met een kwartier verlaten. 
   
 • Je kan er ook voor kiezen om de bedtijd van je kind in één keer te verschuiven en vanaf het winteruur simpelweg de klok te volgen. Hierbij bestaat de kans wel dat je kindje moeite heeft met de plotselinge overgang.
   
 • Tijdens de winter is het vaak ’s morgens nog donker, dus voldoende licht bij het opstaan zou het ochtendproces kunnen vergemakkelijken. 
   

Als ouder weet je ondertussen dat niet elk kindje op dezelfde manier of op hetzelfde tempo reageert, dus ook dit kan tijd vragen. Merk je dat je kindje toch erg moe loopt? Forceer hem/haar dan niet en stop je peuter op tijd in bed. Gun je kindje wat tijd om aan de situatie te wennen en alles valt op zijn plooi.   

Bambix slaaptips: Wanneer moet mijn peuter eigenlijk naar bed?

Iedereen weet dat voldoende slaap belangrijk is voor kinderen om elke dag energie te hebben voor hun dagelijkse avonturen. Maar wanneer moet een peuter nu naar bed om voldoende te slapen?  

Bedtijd voor peuters  

Niet alle peuters hebben dezelfde slaapbehoefte, dus in principe bestaat er ook geen ideale bedtijd. Gemiddeld slapen peuters tussen 1 en 3 jaar 10 tot 12u per nacht. Hun slaappatroon wordt vaak overdag aangevuld met een middagdutje van 1 à 2 uur. Bedtijd voor peuters ligt tussen 18u30 en 20u, want ’s morgens tussen 6u en 8u zijn ze alweer uit de veren. (dus dit geldt ook voor mama en papa 😊 ) 

Bambix Slaapdiploma

Maar zoals veel dingen, gaat ook slapen niet bij elk kindje even vlot. Terwijl de ene peuter met geen stokken in bed te krijgen is, ligt de ander soms al in de zetel in slaap.   

Bambix geeft je daarom graag enkele handige slaaptips:  

 • Houd je peuter overdag actief! Die kleine avonturiers doen niets liever dan klimmen, lopen, dansen en vanalles ontdekken. Laat hen overdag dan ook maar lekker razen. Actieve kindjes slapen doorgaans gemakkelijker dan stilzitters.   
 • Een gezond en gevarieerd voedingspatroon helpt bij een goede nachtrust,vermijd hierbij teveel suikers en ongezonde vetten. Bambix groeimelk bevat bijvoorbeeld geen toegevoegde suikers en onze plantaardige groeidrinks zijn laag in suiker. Deze vormen dus een goede aanvulling op je peuters dagelijks eetpatroon.   
 • Bepaal een vast avondritueel, bijvoorbeeld: tandenpoetsen, melkje drinken en samen een boekje lezen. Idealiter bevat het avondritueel voldoende rust waardoor je peuter gemakkelijker in ‘slaapmodus’ geraakt. De flikkerende schermen, uitbundige spelletjes en tonnen vol lawaai worden dus best bewaard voor overdag.  

 TIP: Zoek je een extra motivatie voor je kindje om flink te gaan slapen? Probeer ons Bambix slaapdiploma. Wanneer jouw peuter 5 ingekleurde slaapmutsjes behaalt, is het diploma binnen!  

Veel succes! 🍀😴