Eerste stapjes van peuter naar papa

De eerste stapjes, Bambix helpt je op weg

Bambix blogt

De eerste stapjes, Bambix helpt je op weg

Wiggel, waggel, boem patat. Er is niets schattiger dan die eerste stapjes van jouw kleine spruit, toch? Die eerste stapjes gaan niet altijd even vlot, en vaak gaat dit gepaard met vallen en opstaan. Voor deze nieuwe ontwikkelingsfase van jouw peuter geven we jou graag enkele tips mee.

Eerste stapjes met Bambix

Wanneer zet een peuter zijn eerste stapjes?

Gemiddeld kunnen we stellen dat de eerste zelfstandige stapjes van een peuter gezet worden rond 14 à 15 maanden. Maar ontwikkelt elke peuter op zijn eigen tempo. Net zoals bij de eerste woordjes, de eerste keer op potje of de eerste keer alleen eten, gaat het ook bij de eerste stapjes bij de één al vlotter dan bij de ander.  Zo kan de ene peuter al aan het rondcrossen zijn, terwijl de andere nog gezellig rondkruipt. Sla als ouder niet in paniek wanneer jouw peuter nog geen stapjes heeft gezet, want de vroege stappers zijn eerder een uitzondering dan de regel.

 

Kan je je peuter leren stappen?

Leren stappen is een onderdeel van de dagelijkse ontdekkingstocht van peuters. Zo beginnen ze eerst te rollen, rechtop te zitten en te kruipen. Eens ze dit vlotjes kunnen en ze zich aan allerlei voorwerpen beginnen rechttrekken, zijn de eerste stapjes niet ver meer weg.

Omdat elke peuter op zijn eigen tempo ontwikkelt en zijn eerste stapjes probeert te zetten, kunnen de frustraties al eens de kop opsteken wanneer dit niet meteen van een leien dakje loopt. Als ouder kan je wel enkele trucjes gebruiken om hen op weg te helpen.

Samen leren stappen
  • Stimuleer je peuter om te bewegen. Zo leg je het speelgoed bijvoorbeeld net buiten handbereik in plaats van het aan te reiken. Voldoende lage meubels of andere attributen in de buurt kunnen helpen om zich aan op te trekken en peuters kunnen zich eraan vastklampen en het stabiel staan gewaarworden.
  • Moedig jouw peuter aan en beloon hem op tijd. Zorg dat jouw kindje zijn handjes lost en zelfstandig staat, de armpjes kunnen extra evenwicht bieden en plots in 1,2,3 zijn de eerste stapjes daar. Als ouder kan je een welverdiende knuffel aanreiken en zo samen verdere stapjes oefenen. Eens ze vertrokken zijn, zijn ze vaak niet meer te stoppen.
  • Zorg ervoor dat de omgeving peuterproof is. Berg breekbare items en scherpe hoeken tijdelijk op, zodat jouw peuter er zich niet aan kan bezeren. Vermijd ook teveel klein speelgoed op de grond, want het doet toch o zo’n pijn om op dat kleine legoblokje te staan.

 

Gezonde voeding voor de eerste stapjes

Om je kindje goed te laten groeien en hem stevig op zijn voetjes te laten staan, heeft hij nood aan gezonde en gevarieerde voeding. Bambix groeimelk is gemaakt op maat van de voedingsnoden van kindjes vanaf 1 jaar en vormt zo de ideale aanvulling op vaste voeding. Met de juiste hoeveelheid

  • hoogwaardige eiwitten,
  • onverzadigde vetten,
  • complexe koolhydraten
  • en alle noodzakelijke vitaminen en mineralen

kan jouw kleintje elke ontwikkeling aan. Bovendien bevat Bambix groeimelk geen toegevoegde suikers (*) en weet je dat je kleine spruit alle nodige energie binnenkrijgt om zijn eerste stapjes vlot te zetten.

Benieuwd naar de geschikte groeimelk of groeidrink voor jouw bengel?  Ontdek ons volledig gamma en ontdek jouw favoriet.

Peuter eerste stapjes blote voeten

Eerste stapjes op blote voeten of schoentjes?

Hoe schattig die ieniemienie schoentjes ook mogen zijn, binnenshuis zijn babyschoentjes niet nodig. Om de ontwikkeling van de balans van je peuter te stimuleren, kan je er best voor kiezen om hem zoveel mogelijk op blote voetjes te laten lopen. Is de vloer te koud? Kies dan bijvoorbeeld voor anti-slipsokjes zodat jouw kapoen niet uitglijdt. Eens je peuter al flink wat wandelt en ook buitenshuis, dan kan je kijken voor eerste schoentjes. Een eerste schoentje vereist een soepele zool, een stevige contrefort (het hieldeel van de schoen dat rond de hiel zit) en voldoende bewegingsruimte voor de voetjes.

Een laatste tip voor jou als ouder: Koester de eerste stapjes van jouw bengel. Geniet van het gewaggel en het oefenen samen, want voor je het weet zijn ze ermee weg en stapt je kleine spruit overal in het rond.

(*) bevat van nature aanwezige suikers