peuter ligt in bed

Help, mijn peuter wil niet slapen! Wat nu?

Bambix blogt

Help, mijn peuter wil niet slapen! Wat nu?

peuter ligt in bed

Een peuter of kleuter in bed krijgen. Van een uitdaging gesproken soms. Want slapen, dat wil zeggen dat je kindje mogelijk veel spannende dingen moet missen! En om dat te voorkomen, heeft het de meeste creatieve, vergezochte of hilarische excuses. Bambix en Mama Baas geven tips om je kleine deugniet vlot naar dromenland te brengen.

39 geweldige redenen om niet te slapen

 1. Mama, jij hebt de foute pyjama gekozen!
 2. Ik wil mijn bordje leegeten! (Je weet wel, die maaltijd die hij of zij daarnet resoluut weigerde.)
 3. Klassieker: ik heb nog dooorst!
 4. Mijn kussen is te koud.
 5. Mijn kussen voelt te warm.
 6. Ik wil naar oma bellen. (Waarover? Dat is privé. Oma en peuter hebben wel een eigen relatie hoor!)
 7. Je kindje herinnert zich dat het vanmiddag een schrammetje opliep op de speelplaats. En dat doet nu plots zo veel pijn. Dat heeft een pleister nodig!
 8. Het deken ligt compleet verkeerd!
 9. Ik wil nog een kusje en knuffel. (Want ja, die vorige 500 zijn intussen uitgewerkt)
 10. Ik hoor iets …
 11. Ik heb geen dessert gekregen!!!
 12. Ik voel iets in mijn neus. Nee, je mag er niet aankomen. Maar het doet pijn.
 13. Mama, ik vind je stem zo mooi en dan mis ik die als ik ga slapen.
 14. Ik moet nog even nadenken over met wie ik ga spelen op school morgen.
 15. Ik hou gewoon echt niet van slapen!
 16. Ik kan mijn ogen niet toedoen.
 17. Ik moet dringend kaka doen. (Zo dringend dat het 30 minuten duurt eer die tevoorschijn komt.)
 18. Ik heb de maan nog niet gezien!
 19. Ik ben te moe om naar mijn bed te stappen.
 20. Mijn poep doet pijn.
 21. Als ik ga slapen, eten jullie al mijn chips op!
 22. Ik moet nog opruimen. (Right, NU moet en wil je opruimen)
 23. Beer wil nog spelen en houdt mij wakker.
 24. Mijn benen kunnen niet bewegen. (Bel. Een. Ambulance!)
 25. Mijn benen willen niet stil liggen.
 26. Mijn schaap (wekker) is nog wakker!
 27. Ik ben niet moe. Kijk, mijn ogen zijn nog open.
 28. Ik wil een zakdoek. Neen, niet die. Mijn lievelingszakdoek. (Euh, bestond er zoiets als een lievelingszakdoek?!?)
 29. Ik ben bang van het donkere licht!
 30. Ik haat slapen!
 31. Door de storm zweven er meer en rapper spoken rond.
 32. Ik kan niet naar boven gaan, anders maak ik broertje wakker.
 33. Superhelden hebben geen slaap nodig.
 34. Als ik nu ga slapen, word ik te vroeg wakker.
 35. Ik heb nog niet gegeeuwd.
 36. Mijn bed gooit mij eruit. Dat van jullie doet dat niet.
 37. Mijn kleerkast is nog niet toe.
 38. Mijn ogen gaan altijd terug open.
 39. Mijn hoofd is wel moe, maar mijn oogjes willen nog spelen.

Slaapdiploma

Voor bedtijd nog een wild spelletje? Slecht idee! Stop dat kietelmonster maar terug in de kast. Wat wel een goed idee is? Een momentje van rust inbouwen voor bedtijd. Zo vergemakkelijk je de overgang naar bedtijd.

Zorg voor een vast slaapritueel. Met zo’n slaapritueel weet je kindje wanneer de dag voorbij is en wanneer de slaaptijd begint. Je creëert een gevoel van veiligheid en herkenbaarheid en dat zorgt voor rust. Zo kan je het avondritueel beginnen door nog een avondflesje te geven terwijl je kleintje op je schoot genesteld zit, daarna tandjes poetsen en pyjama aan.

Net voor bedtijd is ideaal voor nog wat quality time samen, één op één. Een verhaaltje voorlezen of samen nog even babbelen over de voorbije dag: dat is genieten voor jullie allebei, én meteen een perfecte manier om je kindje rustig in te stoppen. Bovendien biedt dat je kindje de kans om nog even zijn/haar hartje te luchten, zodat hij/zij daarna zorgeloos kan gaan slapen.

Heeft je kindje de hele nacht mooi in zijn of haar eigen bedje geslapen? Dat verdient wel een complimentje! Gebruik hiervoor het Bambix slaapdiploma. Voor elke keer zonder zeuren gaan slapen en in het eigen bedje blijven, mag je kindje een vakje inkleuren. Bij een volle kaart is er een leuk extraatje – en dat kies je helemaal zelf.

Welterusten!

Blog door Mama Baas i.s.m. Bambix.