kindje poetst tanden met papa

Alles wat je moet weten over tandjes

Bambix blogt

Alles wat je moet weten over tandjes

kindje poetst tanden met papa

Wanneer moet je beginnen met tandenpoetsen? Hoe pak je dat best aan? Wat bij tandpijn bij baby’s? En hoe voorkom je tandbederf bij kinderen? Mama Baas zet alles wat je moet weten op een rijtje.

Wist je dat...

Wist je dat kinderen per dag gemiddeld 400 keer glimlachen? Wist je dat volwassenen gemiddeld ‘slechts’ 15 keer glimlachen per dag? Niet voor niks dat we terug naar onze kindertijd verlangen. Want wie glimlacht, voelt zich ook effectief gelukkiger.

Dat is, naast het beperken van vervelende ingrepen, het voorkomen van eetproblemen, het ontwikkelen van stevige kaakspieren en mondholte, het garanderen van een frisse adem en een basis leggen voor een betere gezondheid, één van de belangrijkste redenen om de tandjes al van bij de eerste tanddoorbraak te behandelen als diamanten. Een stralende glimlach, daar gaan we voor.

Tandenpoetsen: vanaf wanneer en hoe?

Poetsen doe je vanaf de eerste tandendoorbraak. Bouw het in als een ritueel, net zoals het slapen gaan, het neusspoelen… Uiteraard loopt dat niet altijd van een leien dakje. Hou rekening met de noden van de leeftijd van het kind.

Hoe tanden poetsen bij kinderen?

  • Laat de kleine spruit zijn tandvlees wat verdoven en laat hem of haar eventjes al spelenderwijs wat bijten op z’n tandenborstel. Poets nadien even na.
  • Laat een eigenzinnige peuter z’n tandenborstel even zelf vasthouden. Poets nadien nog even na.
  • Hou voet bij stuk bij grotere peuters en kleuters en lees eens een boekje over de tandjes. Een vraag zoals ‘Wil je flink je tandjes komen poetsen?’ mondt altijd uit in een overtuigende ‘Nee!’.  Zeg eerder: ‘Het is tijd om je tandjes te poetsen’ of ‘Je moet je tandjes poetsen.’
  • Lagere schoolkinderen leer je zelf te poetsen, maar poets ook bij hen nog even na.

Poets in functie van de 3 B’s: BINNEN-BOVEN-BUITEN. Benoem dat ook luidop zodat ze later dezelfde poetstechniek toepassen.

Maak kleine draaiende bewegingen met de borstelkop terwijl je alle vlakken van het gebit afgaat.

Tips bij het tanden poetsen bij kinderen

  1. Kies een gepaste tandpasta, aangepast aan de leeftijd. Tandpasta’s verschillen in de concentratie van fluoride. Gebruik evenveel tandpasta als de grootte van een erwt.
  2. Een grondige poetsbeurt duurt 2 minuten en gebeurt tweemaal daags. Het is aangewezen je kind nog te helpen tot de leeftijd van 10 jaar. Tot de leeftijd van 9 jaar poets je effectief nog na.  Let goed op de kauwvlakken van de grote kiezen achterin.
  3. Koop een gepaste tandenborstel. Een rechte steel met een goede grip en een klein borstelkopje zorgen dat je overal goed bij kunt. Elektrisch poetsen is eveneens een goede optie.
  4. Wissel geen tandenborstels uit, tenzij je graag bacteriën verzamelt.
  5. Na gebruik spoel je de tandenborstel af met stromend koud water (heet water kan de borstelhaartjes beschadigen) en laat je deze aan de lucht drogen met de steel naar onderen.
  6. Vervang de tandenborstel of het opzetkopje van de elektrische tandenborstel bij elke seizoenswissel. Wist je dat na 3 maanden gemiddeld 7 miljoen bacteriën op je tandenborstel aanwezig zijn?
  7. Beloon je kind met het Bambix Diploma van SuperTandenpoetser als hij of zij flink meewerkt.

Hoe voorkom je tandbederf bij kinderen?

1. Geef je tanden rust 

  • Leer je kind van jongs af gezonde eetgewoonten aan. Geef zelf het goede voorbeeld.
  • Plan eetmomenten in en vermijd dat kinderen continu eten. Beperk dit tot twee tussendoortjes en drie hoofdmaaltijden. Elke maaltijd is een zuuraanval op de tanden. Door wat tijd tussen te laten heeft het glazuur de tijd om zich wat te herstellen. Drinken en tandenpoetsen na de maaltijd helpt uiteraard ook.
  • Zorg voor gezonde tussendoortjes zoals de berenkoekjes van Bambix. Snoeppreventie wordt tegenwoordig in heel veel scholen toegepast.

2. Vermijd geraffineerde suikers

Kies voor vezelrijke voeding, volle rijst, en hopen fruit en groenten… Probeer dat toch. Ook dranken boordevol suikers vermijd je best en vervang je door water, (groei)melk of thee. Bambix Groeimelk is bijvoorbeeld een uitstekende keuze. Wist je dat deze groeimelk het laagste gehalte aan suiker bevat, zelfs minder dan koemelk?

3. Drink voldoende water/(groei)melk/thee

  • Laat je kind drinken na elke maaltijd. Zo spoel je etensresten en zuren weg.
  • Leer je kind snel uit een beker drinken. Vermijd papflessen op peuter- en kleuterleeftijd en zo ook zuigflescariës.
  • Geef je kind water, thee, melk of groeimelk zonder toegevoegde suikers, zoals deze van Bambix. Vermijd frisdrank, fruitsap… De combinatie van zuur en zoet is nefast voor de tanden. Ook frisdranken bevatten veel zuren die het glazuur rechtstreeks aantasten.
  • Laat je kind ook drinken na het innemen van medicijnen zoals siroop. Ook na het puffen en aerosollen moet het mondje gespoeld te worden. Het is bewezen dat ook zij tandbederf kunnen veroorzaken.

4. Kauwen en knabbelen

Kauwen zet onze spijsvertering in gang. De kaakspieren worden hier krachtpatsers van, wat belangrijk is voor een sterk gebit. Kauwen creëert speeksel, de eerste kuisploeg van de tanden. ’s Nachts produceren we minder speeksel waardoor suikerrijke dranken of voedsel net voor het slapen gaan, zeer schadelijk zijn. Vermijd zacht eten en voorverwerkte voeding. Het blijft veel te gemakkelijk aan de tanden hangen.

Leer je kindje eens goed doorbijten. Éen appel per dag houdt zowel de dokter als de tandarts weg. Geef daarom knabbeltussendoortjes zoals worteltjes, komkommers, Bloemkool,.. Rauw is dik oké! Maak eens een fruitbrochette in plaats van een suikerspin op een verjaardagsfeestje, dubbel succes verzekerd!

5. Vermijd te veel zuren

Uiteraard is dit een rechtstreekse aanval op het glazuur. ‘Smoelentrekkers’, zuurtjes, frisdranken, fruitsappen: beter niet!

6. Correcte tandhygiëne: poetsen en tandarts

Leer je kind correct poetsen. Bouw het in als ritueel.

Ga regelmatig naar de tandarts met je kind. Zo voorkom je dat bestaande gaatjes reusachtige proporties aannemen waardoor het plak- en vulwerk beperkt blijft.

Wanneer niet de tanden poetsen?

Poets niet onmiddellijk na het eten van zure vruchten of het drinken van vruchtensap. Door de inwerking van het zuur in combinatie met het borstelen slijt het tandglazuur sneller dan normaal.

Een gaatje in de tanden!

Een leger bacteriën (zitten in je mond) zetten suikers om in zuren. Het zuur, de bacteriën, voedselresten en slijm op de tandjes vormen samen de witgele kleverige tandplak. Het zuur in de tandplak lost bovendien het tandglazuur op, waardoor er nieuwe verblijfplaatsen of holten in de tand ontstaan, waarlangs de kiemen kunnen binnentreden. De tanden krijgen gaatjes.

Laat je de bacteriën hier te lang hun gang gaan, dan krijgt je kind tandpijn. In erge, diepe gevallen van cariës leidt het zelfs tot een abces of tandverlies.

Mag ik mijn kind nu echt niets meer gunnen?

Natuurlijk wel, maar neem de tips ter harte.

Wil je jouw kindje toch eens laten snoepen? Doe dat dan net na de maaltijd. Het verteringsproces zorgt op dat moment voor voldoende speeksel waardoor de zuren geneutraliseerd of verdund worden en de schade beperkt blijft. Eindigen met een glaasje water en/of het poetsen van de tanden is natuurlijk nog beter. Vermijd poetsen wel onmiddellijk na het eten van zuren.

Hetzelfde geldt voor het drinken van frisdranken en fruitsap. Beiden (ook de zogezegd ongezoete fruitsappen) bevatten veel suikers en zuren. Wil je toch wat afwisseling? Geef dit dan onmiddellijk na de hoofdmaaltijd en laat het hem of haar in 1 keer uitdrinken, zodat de aanvallen te ‘overzien’ zijn.

Verkies een vers en stevig stuk fruit boven een glas fruitsap.

Geen geluk?

Soms doe je zo je best, worstel je elke dag met die tandenborstel en je peuter om de tandjes stralend wit te houden en blijkt je kind toch plots gaatjes te hebben, terwijl het zoontje van de buurvrouw helemaal niet zo goed poetst.

Er zijn jammer genoeg ook andere factoren zoals de speekselsamenstelling of de aanwezigheid van specifieke zuurvormende bacteriën, die het proces kunnen benadelen.

Blog door Mama Baas i.s.m. Bambix.