kind is aan het huilen

SOS Bambix: eerste hulp bij de peuterpuberteit

Bambix blogt

SOS Bambix: eerste hulp bij peuterpuberteit

De ‘Terrible Two’, ‘Ik ben twee en ik zeg nee’, of kortweg de peuterpuberteit. Wanneer een peuter de tweejarige leeftijd bereikt, durven de peuterkuren wel eens de kop opsteken. En als je schattige kapoen plots peuterstreken vertoont, is het als ouder niet altijd evident om consequent te handelen. Wij geven je alvast enkele handige tips & tricks mee om die fameuze peuterpuberteit te “overleven”.

peuterpuberteit

Je peuter begint te puberen, hoe komt dit eigenlijk? Simpel, je peuter neemt een grote stap in zijn persoonlijke ontwikkeling en begint allerlei zaken te ontdekken. Hij ervaart dat hij steeds meer zelf kan, het praten loopt steeds vlotter en hij merkt al gauw dat hij een aantal zaken zelf kan bepalen. Was het je al opgevallen dat je peuter voortdurend ‘neen’, ‘van mij’ en ‘ikke doen’ zegt? Yep, ook dat maakt deel uit van de peuterpuberteit.

Als ouder fungeer je als rolmodel

Als ouder heb je een grote invloed op het gedrag van je peuter, aangezien je zelf als model fungeert. Je peuter kijkt namelijk naar jou als ouder en imiteert onder meer hoe je reageert op bepaalde situaties. Maar wees niet naïef, een peuter ziet meer dan je denkt. Die keer dat jij je mes aflikte? Gezien. Die keer dat je van de fles dronk? Gezien. Die keer dat je in je neus peuterde? Yep, gezien. Je kunt een peuter wel vertellen waarom hij iets wel of niet mag doen, maar beter nog geef je het goede voorbeeld. Dat heeft een veel grotere impact, en voorkomt een hele hoop ‘niet doen!’.

Communiceer duidelijk en consequent naar je peuter toe

Soms lijkt het alsof je peuter het na 10 keer nog niet wilt snappen, maar soms begrijpt hij het écht gewoon niet. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin duidelijk en consequent te communiceren met je kleine sloeber. Stel vooraf een aantal duidelijke regels vast en houd deze vastberaden aan. Denk echter wel goed na welke regels je wilt laten gelden in huis, zodat deze regels niet om de haverklap veranderen … anders wordt het enkel verwarrender voor je peuter.

Communiceren peuter

Neen, neen en nog eens neen

… geef nu toe, dat werkt bij niemand toch? Integendeel! Tijdens de opvoeding van een peuter gebruik je het woord ‘neen’ beter niet té vaak. Geef je kindje eerder complimentjes wanneer het flink is, spoor hem aan en geef hem positieve aandacht. Je zal zien dat je kleintje dit overneemt en steeds meer de positieve aandacht opzoekt in plaats van de negatieve. Onthoud ook dat peuters graag gedrag imiteren, dus zeg je zelf vaak ‘neen’ of reageer je negatief, dan is de kans groot dat jouw peuter dit ook terug zal doen.

Ontdek onze Bambix diploma’s om het gedrag van je peuter positief te stimuleren.

 

Structuur en voorbereiding zijn belangrijk

Structuur vormt in deze periode een grote houvast voor je peuter. Wanneer iets niet loopt zoals gepland, kan dit namelijk ‘puberreacties’ met zich meebrengen. Kader dus steeds goed waarom iets gebeurt en bereid je peuter voor. Zo kan je zowel kleine als grote veranderingen best even op voorhand aankondigen, zodat je peuter weet dat het eraan komt.

Peuter

Just keep breathing

Elke peuter reageert anders op de peuterpuberteit. Neem het gedrag van je peuter absoluut niet persoonlijk, want vaak beseffen ze nog niet helemaal wat ze zeggen of doen. Gun daarnaast jezelf en je peuter voldoende ruimte en tijd om te wennen en gepast te reageren. Zie je als ouder het bos door de bomen niet meer? Durf er dan over te praten met andere ouders of experten, ze weten vast en zeker wat je bedoelt.

Veel succes 😉