kindje zit op het potje met beer in de hand

SOS: Hoe maak ik mijn peuter zindelijk?

Bambix blogt

SOS: Hoe maak ik mijn peuter zindelijk?

Zindelijkheid peuter

Een peuter zindelijk maken doe je niet in 1,2,3 en het is iets wat je niet kan forceren. Over het algemeen wordt wel verwacht dat je kindje het overdag reeds droog kan houden van zodra het aan de kleuterklas begint. Wanneer ze het ook ‘s nachts volledig droog houden? Dat is vaak pas in de 2e kleuterklas   

Hoe weet ik dat mijn peuter klaar is om zindelijk te worden? 

Vanaf anderhalf tot twee jaar is jouw kapoen eigenlijk in staat om een plasje op te houden en niet steeds die luier vol te plassen. Op het potje gaan is net zoals de eerste stapjes een grote sprong voor je kleine kapoen. Daarom is het als ouder belangrijk om het gedrag van je peuter goed in de gaten te houden.  

Het meest eenvoudige signaal dat je als ouder kan opvangen, is wanneer je kindje het letterlijk aangeeft. ‘Pipi doen’, ‘pipi gedaan’, ‘potje’ zijn daarom ook veel gebruikte termen in de peutertaal rond deze ontwikkelingsfase.  

Daarnaast wordt je peuter zich ook steeds meer bewust en gaat hij/zij bijvoorbeeld rapper stilstaan of zitten wanneer hij/zij pipi doet. Als ouder is dit opnieuw een duidelijk signaal. Ook hebben peuters steeds minder graag die natte luier rond hun billetjes, ze zullen dan ook gauw aangeven dat deze vol is. Grijpt of wijst jouw peuter geregeld naar z’n luier, dan kan ook dit een teken zijn. 

Tot slot zal je als ouder ook signalen kunnen opvangen uit de timing en regelmaat. Blijft de luier van je kapoen langer droog? Dat betekent dat de plasreflex afneemt en je kindje beter een plasje kan ophouden. Tijd om op het potje te gaan. 

Bambix helpt je bij de potjestraining 

Je hebt als ouder enkele signalen opgevangen dat je peuter klaar is voor de befaamde potjestraining, maar hoe begin je daar concreet aan? Bambix helpt je graag met enkele praktische tips. 

Potjestraining
  1. Start de potjestraining tijdens een rustige periode. Zindelijk worden is een grote sprong dus te veel afleiding of stress zouden voor een terugval kunnen zorgen.

  2. Zet je sloeber regelmatig op het potje, bij het opstaan, na elke maaltijd, voor het slapengaan … Soms zal je peuter niet naar het toilet moeten, maar dan was het toch al een kleine oefening. Naarmate de tijd vordert, zal je kindje zelf aangeven wanneer hij/zij naar toilet moet.

  3. Geef het goede voorbeeld. Zet het potje bijvoorbeeld naar het volwassen toilet en ga samen met je kindje want imitatie is vaak een goede stimulans. 

  4. Koppel het aangename aan het nuttige. Kies bijvoorbeeld een leuk potje met veel kleurtjes, een potje in de vorm van een diertje en dergelijke. Dit kan je peuter stimuleren om naar toilet te gaan. 

  5. Wees mild en geduldig. Jaag je niet op als ouder want zindelijk worden, doet een peuter niet van de ene dag op de andere. Wees niet te streng, het is normaal dat je kindje af en toe een terugval heeft. Frustratie en straf werken averechts, omdat ze stress opleveren. Leg rustig nog eens uit waar het potje voor bedoeld is. Je peuter zal het vanzelf leren.

  6. Wees voorbereid. Een ongelukje is snel gebeurd, dus wees voorbereid en zorg dat je steeds reservekledij meehebt voor je kleine telg. Tegenwoordig bestaan er trouwens ook tal van leuke meeneempotjes voor tijdens een uitstap.  

Gaat jouw kindje flink op het potje? Kleur dan samen de potjes en behaal het Bambix potjesdiploma.