Bambix blogt
De eerste schooldag verliep nog nooit zo vlot dankzij deze tips
Je bent trots dat je kleintje ‘groot’ is en naar de kleuterklas mag. Een mijlpaal alweer. Tegelijkertijd voel je je hart lichtjes krimpen wanneer 1 september dichterbij komt. Zal je kleine meid of jongen niet verloren lopen tussen zoveel nieuwe gezichten? Kan dat ukje een hele dag school aan? Kan jij dat aan? Herkenbare gedachten, geen zorgen! Ja, het is wennen, maar alles valt volgens Mama Baas wel in z’n plooi.
Hoe pak je de eerste schooldag aan?
Kleuterjuf An (die bij de allerkleinsten staat) heeft een handvol tips die kunnen helpen.
1. Voorbereiding
Voorbereiding is alles. Of toch al een groot deel :-).
- Heel wat scholen organiseren op het einde van de vakantie een ‘kijkdag’. Zet die maar in je agenda! Zo kan je vooraf een kijkje nemen in de toekomstige klas van je kindje en heb je de mogelijkheid om de kleuterjuf of -meester te ontmoeten.
- Praat vooraf met je kleuter over het klasje en wat er zal gebeuren – maar laat ook niet elk gesprek daarover gaan natuurlijk. Er zijn trouwens heel wat leuke prentenboeken te vinden rond 'naar school gaan'. Ideaal als verhaaltje voor het slapengaan in die laatste dagen van augustus.
- Zeg je kleuter dat je hem of haar afzet, maar altijd terugkomt aan het einde van de dag. Dat is erg belangrijk voor zo’n kleutertje.
- Ga samen op zoek naar een leuke boekentas. Een zelfgekozen exemplaar is altijd zoveel leuker en stoerder. Maar houd een oogje in het zeil en stuur je kleuter in de richting van een handige boekentas. Niet te klein, niet te groot én met een gemakkelijke sluiting. Gespen, veel ritsen en knoopjes zijn immers moeilijk voor kleuters.
- Laat je kleuter gerust wat 'oefenen' thuis met die nieuwe boekentas. Zo ben je zeker dat je kindje z’n eigen tasje op school herkent.
2. Wat stop je in de boekentas?
- Maak de boekentas samen met je kind. Zo weet je kleuter goed wat hij of zij allemaal naar school meeheeft. Vergeet zeker niet om alle spulletjes te voorzien van een naam. Ook een tof en herkenbaar accessoire hier en daar kan soms ook wonderen doen.
- Stop de brooddoos vol lekkere, gezonde dingen en voorzie ze zeker van een naamlabel.
- Zorg voor een drinkfles met water, maar wel eentje waarmee je kindje al vertrouwd is. Het is vooral belangrijker dat je kindje deze zelf makkelijk kan openen en sluiten. Vergeet opnieuw niet te labelen.
- Elke school heeft zijn eigen gewoontes in verband met tussendoortjes. Informeer er even naar, al is de kans zeer groot dat de school je daarover al de nodig info bezorgt. Zijn koekjes tijdens de speeltijd oké? Ga dan voor een droog en gezond koekje. Bambix berenkoekjes met honing zijn bijvoorbeeld ideaal. Fruit snijd je het best in hapklare stukjes. Dat is minder gesmos … hopelijk ;-).
- Een reserve-outfitje. Je kleuter is waarschijnlijk al zindelijk, maar een ongelukje is nooit uitgesloten. Zeker als er een beetje extra stress bij komt kijken. In dat geval is het altijd fijner en vertrouwd om eigen reservekleren te mogen aantrekken.
3. Afscheid aan de schoolpoort
Ja, dat moment … Een gouden regel: maak het afscheid zo kort mogelijk. Kort, maar neem wel degelijk afscheid. Muis er niet stiekem vanonder als je kleuter niet oplet. Geef aan wanneer je vertrekt.
En verder:
- Informeer vooraf bij de school hoe zij dat eerste moment plannen. Soms mag je je kindje tot in de klas brengen, op andere plekken is het de speelplaats. Als je dit op voorhand weet, kan je het ook al vertellen aan je kleine schoolganger.
- Traantjes zijn mogelijk, ja. Maar het kan evengoed zijn dat je instapper er superenthousiast vandoor gaat. Neem het zoals het zich aandient.
- Is er groot verdriet? Vertrouw de juf of meester maar om die tranen te drogen. Te lang blijven staan maakt het verdriet vaak groter.
- Iets vertrouwds (een knuffel, doekje …) meegeven, kan helpen. Maar informeer vooraf wel bij de juf of meester wat wel en niet kan.
- Geef duidelijk aan dat jij of een ander vertrouwd persoon na schooltijd je kindje komt oppikken.
- Het kan zijn dat de eerste schooldag heel vlotjes verloopt, maar dat je op dag twee met een kleuter zit die je al wenend naar school moet slepen. Kan gebeuren, want je kindje weet nu wat er gaat gebeuren. Jij vertrekt en hij of zij moet daar blijven. Ook dan is het heel belangrijk dat je je mini verzekert dat jullie elkaar aan het einde van de dag weerzien.
4. Na de schooldag
- Wat kijk je ernaar uit dat je kleuter honderduit zal vertellen wat er die dag allemaal is gebeurd. ‘Wat heb je gedaan vandaag?’ … ‘Vanalles’. Of ‘Gespeeld’. ‘Was het leuk op school?’ … ‘Ja.’ Of misschien ‘Nee.’ Weet dat elk antwoord oké is, hoe kort het ook is. Dring niet verder aan als je kindje niets zegt. Het heeft een hoop indrukken en prikkels over zich gekregen. Veel te verwerken voor dat hoofdje en lijfje, dat waarschijnlijk best moe is.
- Was de eerste dag geen prettige ervaring? Dat kan. Maar morgen is er een nieuwe dag. Blijf positief en geef het een kans. Elk kind went op z’n eigen tempo. Maak je je toch zorgen? Praat er gerust over met de kleuterjuf- of meester.
- Probeer voldoende rustmomenten in te bouwen voor je kleuter. Plan (jij of de persoon die je kindje opvangt) op woensdagnamiddag of net na schooltijd geen extra uitjes.
Aftellen maar!
Heeft je instapper er zin in? Dan kunnen jullie die laatste vakantieweek beginnen aftellen naar de eerste schooldag met de aftelkalender van Bambix. Voor een kleuter die er wat tegenop kijkt, kan het aftellen soms ook helpen om het allemaal wat lichter te maken.
Blog door Mama Baas i.s.m. Bambix.