klein kindje zet eerste stapjes

De eerste stapjes van jouw kleintje – met vallen en opstaan

Bambix blogt

De eerste stapjes van jouw kleintje - met vallen en opstaan

klein kindje zet eerste stapjes

Er zijn een aantal mijlpalen in het leven van onze kleintjes die voor altijd in ons geheugen zullen gegrift staan. Hun eerste stapjes zijn één van die belangrijke gebeurtenissen in hun jonge leventje. En geef toe, is er íets schattiger dan dat waggelende pamperkontje dat trots naar je toe komt stappen? Mama Baas zet graag wat info en tips op een rijtje.

 1. De gemiddelde leeftijd

  De meeste kindjes leren te stappen met steun tussen 10 en 13 maanden. De eerste losse stapjes volgen gemiddeld op een leeftijd van 13 tot 15 maanden. Maar maak je niet te snel zorgen: er is een grote variatie op wat ‘normaal’ is. Zo zijn er kindjes die al voor hun eerste verjaardag vrolijk rond dribbelen, terwijl laatbloeiers gemakkelijk hun tijd nemen tot 18 maanden. En dat is helemaal oké. Je kindje zal waarschijnlijk sneller de ene mijlpaal bereiken en dan de andere.

  Zo’n twee maanden nadat je kleintje begint te kruipen en zich begint op te trekken, volgen de eerste voorzichtige stapjes aan bijvoorbeeld de salontafel. Wat later staat je baby enkele seconden alleen, zonder steun, en komt je kleintje enthousiast zelf een flesje melk of koekje halen. En voor je het weet zet je kindje z’n eerste stapjes alleen in de wereld!

 2. Babystapjes

  In  het begin ‘waggelt’ je kleintje wijdbeens, met gebogen knietjes. Hij loopt met korte stapjes en kan nog niet over hindernissen stappen. Hoe meer je kindje oefent, hoe beter hij of zij zal leren om het evenwicht te bewaren. Beetje bij beetje leert hij of zij ook om stapjes zijwaarts te zetten of om achteruit te lopen.

 3. Blote voeten versus schoentjes

  Schoenen zijn pas nodig wanneer je baby echt loopt. Ze dienen enkel om de voetjes te beschermen, niet om die te vormen. Laat je baby dus maar eerst zoveel mogelijk op blote voetjes rondstappen.

  Als je kleintje vlot kan stappen, is het tijd voor de eerste schoentjes. Let erop dat die een soepele zool hebben en dat ze voldoende bewegingsruimte geven. Laat je bij die keuze best adviseren door iemand met ervaring. Ook sokken met antislipzool kunnen trouwens handig zijn.

 4. Veiligheid

  Zodra je kleintje kan stappen, gaat er een hele nieuwe wereld voor hem of haar open. Hij of zij kan letterlijk op verkenning gaan in de wereld en heel wat ontdekken en bijleren. Die ontdekkingstocht is echter niet helemaal zonder gevaar. Je kleine schat zou weleens de verleiding niet kunnen weerstaan om een trap op te kruipen of een keukenkast te inspecteren. Ga dus zeker na of je huis voldoende ‘babyproof’ is.

 5. Filmpje

  Vergeet vooral niet te genieten van die eerste stapjes en die trotse blik in de ogen van je kleine spruit én om daar filmpjes en foto’s van te maken. Zo kan je ook achteraf nog glimlachend terugkijken naar dat heerlijke gedribbel. En uiteraard horen daar ook ‘bloopers’ bij waarbij je kleintje – poef – op zijn achterste belandt ;-).

Blog door Mama Baas i.s.m. Bambix.