kleintje drinkt uit beker

Vaarwel flesje en welkom drinkbeker!

Bambix blogt

Vaarwel flesje en welkom drinkbeker!

kleintje drinkt uit beker

Drinken uit een bekertje, het lijkt easy peasy. Maar voor een baby of peuter die moet overschakelen van een flesje met speen is dat een hele stap. Fijne motoriek, weet je wel. Dus bereid je voor op flink wat gemors. Toch geeft Mama Baas je graag enkele tips die kunnen helpen om de overgang wat vlotter te maken.

Van fles naar beker: dat vraagt wat oefening van je kleintje. En geduld van jullie allebei ;-). Ook al is ‘zelf doen’ iets wat kindjes maar al te graag doen, het blijft wel een hele nieuwe techniek om onder de knie te krijgen.

Wanneer begin je met de drinkbeker?

Zo rond de leeftijd van 6 tot 8 maanden is de ideale periode om je baby te leren drinken uit een beker. Het lijkt misschien vroeg, maar als je op die leeftijd al een beker aanbiedt, leert je kindje een goede drinktechniek aan. Dan is het oud genoeg om te leren om vloeistof aan te zuigen, te doseren en de lippen rond de rand van het bekertje te zetten.

Start je pas rond de leeftijd van 12 maanden met drinken uit een beker, dan blijft je baby langer hangen bij het primitieve zuig- en slikpatroon. Het zal dan waarschijnlijk ook langer duren voor hij of zij dat drinken uit een flesje kan laten.

Water of melk in de beker?

Wat geef je in die beker? Onder de leeftijd van 12 maanden is het voldoende om zo nu en dan wat water te geven in een bekertje. Het is nog niet nodig om ook de melk al zo aan te bieden. Het is namelijk te belangrijk dan dat je baby voldoende melkvoeding binnenkrijgt. De borst of het flesje ’s ochtends en ’s avonds laat je zeker niet vallen.

Tussen 15 en 18 maanden kan je starten met (groei)melk in een beker. En leg opkuisgerief klaar :-). Maar gegarandeerd ook wel leuke herinneringen hoor!

Kan je peuter intussen 1 of meer deciliter melk uit een beker drinken? Dan kan je stilaan de flesjes afbouwen.

Hoe begin je eraan?

Op het gemakje. Laat je baby eerst wat slokjes nemen uit een beker die je zelf nog vasthoudt. Een dikkere substantie, zoals soep, is voor een kindje vaak wel makkelijker om mee te beginnen. Daarna kan je overschakelen op water.

Begint het te lukken? Verslikt je kindje zich niet? Dan kan je starten met operatie ‘zelf de beker vasthouden’. En ja, dat gaat gepaard met een beetje (veel) geknoei (en gedweil). Weet dat het compleet normaal is dat je kindje pas rond de leeftijd van 2 jaar volledig zelfstandig en relatief proper kan drinken uit een beker.

peuter drinkt

Oefentips voor minder gesmos

  • Geef je kindje de beker al eens tijdens een borst- of flesvoeding voor je de beker echt introduceert. Gewoon om vast te houden, ermee te spelen, eraan te wennen.
  • Houd de eerste keren de beker zelf nog vastals je kindje drinkt.
  • Trop is te veel. Dus start met een bodempje vloeistofin de beker.
  • Plan een oefenmoment met een bekertje water als je kindje in bad Daar kan morsen totaal geen kwaad!
  • Gebruik een lichte beker met twee oren, zodat je kindje hem makkelijk kan vastnemen en –houden.

Open beker of tuitbeker?

Welke soort beker bied je jouw kindje aan? Een tuitbeker wordt vaak gebruikt als eerste beker, want de voordelen zijn natuurlijk duidelijk: het is makkelijker voor je kleintje en door het anti-leksysteem van een tuitbeker is er minder gemors.

Maar … een tuitbeker heeft ook duidelijke nadelen. De mondspieren van je kindje ontwikkelen zich niet zo goed. Daarnaast leert je baby niet de juiste aanzuigtechniek voor later aan. En de kans dat het zich verslikt is groot, want met een dergelijke beker kan je kindje niet goed zelf bepalen hoe groot de slok is die het neemt.

Kinderartsen, tandartsen en consultatiebureaus zeggen allemaal hetzelfde: het is beter om zo snel mogelijk een open beker te gebruiken.

De voordelen van een open beker:

  • Je kindje leert een nieuw zuig- en slikpatroon aan, waarbij het andere en meer mondspieren Ook de kakenontwikkelen zich beter.
  • Het is beter voor de spraak- en taalontwikkeling.
  • Je kindje leert beter inschatten wanneer het zijn mond moet sluiten als het drinkt. Zo is er minder kans op verslikken.
  • Er is minder kans op problemen met de tandjes.

Veel succes!

Blog door Mama Baas i.s.m. Bambix.