zo laat je jouw peuter genieten van eten

Zo stimuleer je jouw kapoen om vlot te eten

Bambix blogt

Zo stimuleer je jouw kapoen om vlot te eten

schattige peuter aan het eten

Kinderen en (gezond) eten, het is niet altijd een goeie combo. Mocht je die kleintjes laten kiezen, er stond wellicht elke dag frietjes, spaghetti of appelmoes op het menu. Is het eten ook soms een strijd bij jullie? Dan kunnen deze tips van Mama Baas misschien helpen!

  1. Een beetje creativiteit doet wonderen, zeker bij moeilijke etertjes. Maak een vrolijk gezichtje van het eten op het bord of vertel enthousiast “dat die spruitjes eigenlijk drakenballetjes zijn”. Je zult zien dat eten meteen een pak vlotter gaat!
  2. Trekt je kleine schat zijn neusje op voor alles wat nog maar lijkt op groentjes? Leve de ‘verstopte’ groentjes! Maak een pizza met bloemkoolbodem, maak spaghettisaus of lasagne bomvol (fijn gesneden of gemixte) groentjes of begin de maaltijd met een lekkere kom soep. Yep: mijn kind eet groentjes, maar hij weet het niet!
  3. Wat je zelf maakt, smaakt beter. Laat je kindje dus eens meehelpen in de keuken. Wedden dat het daarna extra lekker smaakt en je kind net iets vlotter eet?
  4. Geef je kindje genoeg autonomie en laat hem of haar zelf eten. Ja, daar zal onvermijdelijk ‘gesmos’ bij komen kijken, maar het geeft je kindje wél het gevoel dat hij of zij iets in de pap heeft te brokken – letterlijk dan.
  5. Jij bepaalt wat er wordt gegeten, je kind bepaalt hoeveel het dan precies eet. Laat het gegeven los dat hij of zij moet gegeten hebben of dat het minstens die hoeveelheid moet zijn.
  6. Hou je aan de normale tussendoortjes en begin niet te compenseren als je kleintje tijdens de maaltijd weinig heeft gegeten. Geef je normaal een stuk fruit of een koekje als tussendoortje, geef dan niet plots een hele fruitmand of een heel pak koeken om te zorgen dat hij of zij toch genoeg binnen heeft.
  7. Zorg dat er altijd iets op tafel staat dat je kindje lust en combineer dat met ‘experimentjes’. Zo kan je proberen om je kind te laten proeven van iets nieuws, al is het slechts één hapje, en heeft hij of zij daarnaast ook iets ‘vertrouwds’ dat hij of zij zeker lust.
  8. De ene smaak is al wat gemakkelijker dan de andere, maar soms lust je kindje het wél als hij of zij het een aantal keer heeft geproefd. Probeer het dus om de zoveel tijd nog eens en wie weet valt het plots toch in de smaak!
  9. Als je kindje flink heeft gegeten, prijs het dan uitvoerig. Flink eten staat trouwens niet gelijk aan het bordje leeg eten. Bevestig elk positief gegeven dat je opmerkt. Heeft je kind geen problemen gemaakt en vlot de helft opgegeten? Of heeft je kleine schat zonder zeuren geproefd van iets nieuws? Dan mag ook dat worden bevestigd. Zo  kan je werken met een beloningskaart en word je kleintje beloond met het Diploma van Supergroeikampioen!
  10. Een gevarieerd en gezond voedingspatroon is natuurlijk essentieel. Toch is het niet altijd gemakkelijk om alle nodige voedingsstoffen dagelijks te voorzien. Daarom kan je de voeding aanvullen met groeimelk. Dankzij Bambix groeimelk krijgt je kleintje alles wat hij of zij nodig heeft: de juiste hoeveelheid hoogwaardige eiwitten, onverzadigde vetten (omega 3 en omega 6), complexe koolhydraten en vitaminen en mineralen. En dat zonder toegevoegde suikers! Zo weet je zéker dat je kleintje alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Blog door Mama Baas i.s.m. Bambix.